Uw mening toevoegen


(2018-07-18) 

Floor

Burgers in de hele EU kunnen tot medio augustus 2018 een Europees formulier invullen. Geef hierop aan dat u tegen de zomertijd bent. Licht dit vooral toe waarom. Hoe meer iedereen hier gebruik van maakt des te beter. Ik heb het zelf ook ingevuld.
Weg met de zomertijd.


(2018-07-17) 

Georges Noels

Ik heb enkele dagen last van deze wijzigingen van uur. Dit is voor mij een empirische vaststelling. Zo simpel is dat. Daarna past mijn lichaam zich aan. Het echte nut van dit zomer/winteruur ontsnapt mij... Energie besparingen zei men ooit.
Ik ben het met Bart eens dat de tijdsindeling zoals wij die kennen een soort afspraak is. Maar waarom moet dan tweemaal per jaar van die afspraak afgeweken worden? Ik ben het met Bart evenwel niet eens als hij, naar mijn oordeel, op een niet al te wetenschappelijke manier van leer trekt tegen de tegenstanders van die jaarlijkse omschakelingen van zomer-en winteruur. Ik voel dat aan als schelden, zonder argumenten. Jammer...


(2018-07-15) 

Willems Katrien

Ik heb lang en veel last van de aanpassing.
Ik begrijp dat er meer ongelukken ontstaan, een mens is niet uitgeslapen.
Vroeger enkele dagen tot 1 week last, nu een maand of langer.
Ik begrijp niet waarom men moet ingrijpen op deze manier, het is niet goed voor mens en dier.
Bioritme wordt verstoord.
Asjeblief, doe terug gewoon en laat ons lijf met rust!


(2018-07-13) 

Marc Gaijet

routines worden verstoord! Slecht slapen door verstoring dag-nachtritme. Te lange aanpassingstijd aan nieuw ritme.


(2018-07-13) 

Vivianne De Poorter

teveel aanpassingsproblemen - slaapstoornissen,
een ganse week oververmoeid, verstoring eetpatroon enz...


(2018-07-13) 

bart

Mensen met slaapproblemen kunnen altijd naar de dokter gaan. Deze die écht denken dat het zomeruur, een tweemalige omschakeling van 1 uurtje), hiervoor verantwoordelijk is, zijn even vatbaar voor homeopathische kwakzalverij of andere nonsens.
Tijd is PER DEFINITIE een artificieel gegeven, een tussenkomst van de mens om vat te krijgen op de natuur en om orde te creeren, Dus kom niet af met jullie belachelijk yin-yang new age gezever van balans en geest en lichaam en wie weet nog welke nonsensicale infantiele argumentaties voor mensen die niet overweg kunnen met wetenschap. Terug naar de natuur? Kruip dan gerust terug naar een grot en laat je daar leiden door het ritme van de regen en de zon. Geen medicatie, geen mobiliteit, geen verwarming, geen communicatie, geen amusement, geen verse groenten, fruit of vlees, en ik kan gerust zo blijven doorgaan.
De hypocrisie van jullie beweging kent geen grenzen, maar van mensen die degelijke wetenschap niet begrijpen en enkel de studies in hun voordeel lezen, kan ik moeilijk anders verwachten. And in the end, is een anti-groep stees gemotiveerder dan een groep die vóór iets is.


(2018-07-12) 

Van Nerom Robrecht

steeds slaapproblemen en ik zie het nut er niet van in


(2018-07-10) 

nicky

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/2018-summertime-arrangements?surveylanguage=NL


(2018-07-09) 

Simone

verstoring van bioritme - ook dat van dieren en planten


(2018-07-08) 

Claudine Bossue

aanpassing is moeilijk. Te lang licht in de zomer.


(2018-07-08) 

Rappelet Henny

Met het ouder worden duurt de aanpassing steeds langer .


(2018-07-08) 

Rappelet Henny

Met het ouder worden duurt de aanpassing steeds langer .


(2018-07-08) 

frieda custers

vervelende aanpassing naar zomeruur voor niets nodig


(2018-07-08) 

Yvan

Als ik het een beetje gewoon wordt moet men weer terugschakelen, voor niets goed.


(2018-07-07) 

jacqueline meuleman

veel te lang licht, verstoort de nachtrust


(2018-07-07) 

Astrid

Aub het hele jaar door zomertijd!


(2018-07-06) 

Tina Caus

Veel te lang licht, tot na 22u, verstoort de nachtrust.


(2018-07-06) 

de greif freddy

wij vinden het uur veranderen nutteloos voor mens en dier.het normale uur houden vinden wij best. veel geluk


(2018-07-06) 

André Sencie

In de periode van het zomeruur wordt het s avonds te laat donker waardoor kinderen niet op tijd willen gaan slapen. Tijdens de overschakeling van zomer- naar winteruur worden s morgens er opmerkelijk meer vogels doodgereden door auto s.


(2018-07-06) 

Ilse thomas

ik ben verplicht om week verlof te nemen in die periode omdat ik er zo ongelooflijk last van heb, zie er ook echt het nut niet van in.


(2018-07-06) 

Vansteenkiste anne marie

gans de week in de war


(2018-07-06) 

Craut René

het veranderen van het uur heeft geen nut dus schaf het zomeruur af


(2018-07-06) 

Audrey Brits

Ik vind het verwarrend en vergeet het in begin steeds waardoor ik afspraken mis. Het kost me ook telkens veel moeite om lichamelijk te wennen aan de aanpassing.


(2018-07-06) 

Jos Cools

Graag winteruur afschaffen : we houden veel meer zonne-uren over wat goed is voor vitamine D


(2018-07-06) 

anné johnny

in de winter zou het zeer laat licht worden, als men het zomeruur zou behouden.


(2018-07-06) 

Himpe arlette

last met kleine kinderen


(2018-07-06) 

Depauw noel

veel te veel rompsloop


(2018-07-06) 

Vansteenkiste Doris

last met kleine kinderen


(2018-07-06) 

Vansteenkiste jean Marie

bio ritme te veel verstoord


(2018-07-05) 

erwin

graag het winteruur afschaffen, niet het zomeruur want dan is het begin juli al om 10 uur donker, eind augustus om 8 uur !!! dus schaf het winteruur maar af, ik heb het liever een uur langer licht in de winter dan een uur vroeger donker in de zomer :), en dan moeten we ook niet steeds aanpassen


(2018-07-05) 

Lebrocquy jacqueline

Moeilijk me aan te passen wegens
ouderdom(71j)


(2018-07-05) 

Foulon daniel

Wegens problemen aanpassing iedere
maal van tijd ouderdomsprobleem(73)


(2018-07-05) 

Etienne Meylaers

Afschaffen van dat misbaksel wat dan zomeruur word genoemd.


(2018-07-05) 

De Witte A

Wat een mooie avonden....


(2018-07-05) 

Roger Hemeleers

Ik vind het zeer leuk dat het lang klaar blijft.


(2018-07-05) 

Van der linden Daisy

Teveel aanpassingen


(2018-05-10) 

Yvo Bergsvoort

Een groot scala aan mensen met serieuze pychische en lichamelijke klachten wordt door voorstanders van zomertijd te makkelijk neergezet als zeurpieten of klagers.

De veronderstelling dat klachten en verstoring van het bioritme wel meevallen en we het niet groter moeten maken dan dat het is (wat is dat dan?) is dus.... een veronderstelling.

Daartegen zijn klachten van mensen (en gedomesticeerde en wilde dieren) die wel last hebben van de zomertijd wel degelijk ondersteund door onder meer de Universiteiten Groningen, Freiburg, Basel, Munchen, Arhuus, Regensburg, Sleep Medicine journal, Epidemiology journal, Swedish register about heart intensive care, Australisch onderzoek, Amerikaans onderzoek, winnaars van de Nobelprijs voor Geneeskunde en diverse WHO publicaties om maar ekele bronnen te noemen. De lijst is veel langer en gaat door. Kennelijk bestaan deze talloze onderbouwingen en wetenschappelijke bewijzen uit suggestie, ongefundeerde meningen en prutsonderzoek?

Ik zie graag andere maar wel degelijk onderbouwde bronnen vermeld over hoe zomertijd wel nuttig zou zijn.

Dat natuur/wilde dieren er geen last van zouden hebben is opnieuw een veronderstelling en klopt niet. Verandering in kunstlichtopbrengst bijvoorbeeld in bebouwde gebieden (en waar is niet veel gebouwd in Nederland) heeft aantoonbare invloed en verstorende werking op aangrenzende natuurlijke omgeving voor landdieren en (trek)vogels.

Maar vooral gedomesticeerde diergroepen zoals veeteelt en bioindustrie, die afhankelijk zijn van de mens, kunnen hoe dan ook niet hun biologische klok volgen. Met gezondheidsschade en gedragsproblemen daarvan.

De stelling dat de natuur zich uiteindelijk altijd aanpast is vermoedelijk meer dan waar. Wel is dan interessant ook de vraag te stellen wat er dan precies wordt aangepast. Aanpassen moet niet worden verward met herstellen. Doorgaans ontstaat een nieuwe situatie: een oude situatie is deels gewijzigd of verdwijnt geheel om plaats te maken voor een andere, wellicht minder wenselijke.


(2018-04-14) 

Ruurd Frielink

Het zomeruur is de zoveelste mislukte poging van de mens om de natuur om hem heen te beinvloeden. Voorstel: laten we overal op deze aardbol nog maar één tijd hanteren, UTC of Zulu-tijd. En in iedere maatschappij / land kiezen we dan zelf onze werk- en schooltijden en die laten we het hele jaar door hetzelfde. Hoe moeilijk kan het zijn?


(2018-04-14) 

Ruurd Frielink

Het zomeruur is de zoveelste mislukte poging van de mens om de natuur om hem heen te beinvloeden. Voorstel: laten we overal op deze aardbol nog maar één tijd hanteren, UTC of Zulu-tijd. En in iedere maatschappij / land kiezen we dan zelf onze werk- en schooltijden en die laten we het hele jaar door hetzelfde. Hoe moeilijk kan het zijn?


(2018-04-03) 

Kaat Niels

een tweevoudige uurregeling maakt alles nog complexer dan het al is. mensen kunnen en willen de veelheid aan systemen, processen, verplichtingen, informatie,... niet meer volgen laat staan eraan voldoen. en dan twijfelt men nog om een dubbel tijdsysteem te vereenvoudigen. ik neem het onnozele voorbeeld van onze prikklok, opdat zij op zomeruur zou komen moet de stekker er even uit, waar een mens zich toch moet mee bezig houden. idem met de wekkers in huis en weet ik veel welke apparatuur. laat ons eens proberen om dingen wat eenvoudiger te maken ipv complexer. het zou ons aller gezondheid ten goede komen, zelfs los van het bioritme-vraagstuk.


(2018-03-28) 

Koen Coehorst

De persoon die dit concept bedacht heeft had vast geen kleine kinderen...


(2018-03-27) 

Stefaan

Ik leer hier bij. Een baby en een dier hebben blijkbaar last van het winter en zomeruur. Dat is nieuw. Ik wist niet dat beiden de klok konden lezen.
Nee mensen, een baby en een dier leeft zijn eigen ritme.
Ik heb nog nooit een baby weten kijken naar de klok en denken het is x uur, ik moet mijn keelgat open zetten om eten te krijgen. Of het is kwart voor x uur. Oeps, ik wacht nog een kwartier.
Als een baby honger heeft, dan krijst hij. En als hij moet plassen, dan plast hij.
En een dier? Dat rust of slaapt wanneer het moe is, drinkt wanneer het dorst heeft en eet wanneer het honger heeft. En alles wat anders is, is omdat de mens dit dier heeft geconditioneerd. En als dit conditioneren gebaseerd is op de klok, wie is dan in de fout? Het dier?
Trouwens, iedereen wiens bioritme blijkbaar last heeft van de omschakeling, zijn jullie niet wat selectief in je verontwaardiging? Kunnen jullie met het hand op het hart verklaren dat jullie iedere dag, zonder uitzondering, op strikt dezelfde minuut eten en op dezelfde minuut gaan slapen en opstaan? Nooit eens wat vroeger of later? Werkelijk? Boeiend televisieprogramma waar je absoluut naar wil kijken? Leuk avondje uit waar je blijft plakken? Weekend? Familie,stads of vriendenfeesten? Oudejaarsavond?
Waar is op dat moment de verontwaardiging over het verstoord bioritme?
Idem voor de kinderen. Ik ken een aantal ouders die tegen de omschakeling zijn omdat dit het bioritme van hun kind verstoort, maar ik zie diezelfde ouders hun kinderen vrolijk meeslepen naar allerlei feestjes die tot laat in de avond duren. Op die momenten telt het bioritme plots niet meer.
Als we er dan allemaal last van hebben dat het bioritme wordt verstoord, verbieden we dan maar meteen alle reizen naar een andere tijdszone, alle stads, familie of huwelijksfeesten die tot in de nacht doorgaan, alle festivals waar weinig wordt geslapen, enzovoort. En we schaffen uiteraard oudejaarsavond af want opblijven tot na middernacht is een misdrijf tegen het bioritme. Of nog beter. We stellen opnieuw een avondklok in waarbij een sirene gaat en iedereen dan verplicht moet gaan slapen.
Alle ziekenhuizen vallen stil om 22 uur want we kunnen verpleegkundigen niet vragen om de nacht door te werken want hun bioritme verstoord.
En in uitbreiding verbieden we uiteraard meteen ook alle ploegenarbeid en nachtarbeid. Want als daar geen bioritme wordt verstoord, dan weet ik het ook niet meer.

Het zomeruur is collectief zelfbedrog, dat klopt. En ik lees in dit forum dat de mens opnieuw moet leren luisteren naar zijn lichaam en dat het zomeruur tegen de natuur is. Volledig akkoord. Maar ook dan moet je consequent blijven. Want die argumenten gelden voor elk uur. Is de klok immers niet een menselijke uitvinding, waarbij het bioritme continu wordt genegeerd? Als ik hier lees dat je om 5 uur op moet om te gaan werken, dan is dit sowieso tegen je bioritme, ongeacht of dit nu in winter- of zomeruur is. Ik weet alvast dat de klok mijn bioritme niet volgt, zeker al niet in de morgen als ik bruusk wordt gewekt met als enige reden dat ik werken moet. Of de middag waar ik willens nillens omstreeks 12.00 uur moet lunchen want zo bepaald door de maatschappij. Dus meteen dan maar dat hele klok gedoe afschaffen en opnieuw vrijheid blijheid? Dat zou pas revolutionair zijn, in plaats van deze selectieve verontwaardiging.

Onze reactie:
U heeft een zeer uitgesproken mening over bioritme. Wij hebben geleerd dat het respecteren van het bioritme van mens en dier zeer belangrijk zijn voor het welzijn. Wij gaan ervan uit dat u akkoord bent met de gedachte dat de winnaars van de Nobelprijs voor geneeskunde geen onzin verkondigen. Persoonlijk kan ik u verzekeren als moeder van twee kinderen en houder van nogal wat kleinvee dat er wel degelijk reactie is wanneer er plots op andere tijdstippen eten wordt gegeven. Ook hoor ik van vele mensen zeggen dat het hongergevoel op een later tijdstip komt dan voor de tijdsomschakeling. U met alle andere voorstanders van zomeruur dient een onderscheid te maken tussen mensen die een vrije keuze maken in een ongeregeld leven en mensen aan wie dit opgelegd wordt buiten hun wil om. Ik heb het dan vooral over de reizen die men maakt. Op reis heeft men geen verplichtingen ,en kan men eten, slapen, zoveel en wanneer men wil. Ik kan u ook verzekeren dat mensen die in ploegen werken wel degelijk een bioritme hebben en dat zij niet anders kunnen omdat dit hun job is. Hoe ouder men wordt , hoe moeilijker de aanpassing. Vertier en uitgaan, waarbij je later gaat slapen, gebeurt in de vrije tijd. U kan zeker niet ontkennen dat het de dag nadien heel wat minder gemakkelijk gaat, maar de meesten slapen dan uit, en recupereren hier dan van. Tijdens werkweken en schooldagen kan dit niet. Avonden uit, laat gaan slapen, feesten. Het kan allemaal, hoor. Maar daar beslist iedereen zelf over. Met soms hoofdpijn, kater, moeheid als gevolg de dag nadien. Het zomeruur verplicht iedereen om het ritme te verstoren. Er zijn inderdaad wel mensen die hiermee weliswaar goed mee kunnen leven, net zoals er mensen zijn die geen last hebben van een jetlag en mensen die er veel hinder van ondervinden. Is het dan niet rechtvaardiger om een systeem te gebruiken waar iedereen zich goed bij voelt. De zomer met de langere zomeravonden heeft u sowieso. Dat noemt men het seizoen zomer. Alleen nog afwachten of de zon voldoende schijnt, want dat kan nog niet kunstmatig geregeld worden.


(2018-03-27) 

Stefaan

Mijn mening posten lukt blijkbaar niet. Omdat ik heb aangeduid dat ik voor het zomeruur ben?


(2018-03-26) 

Gigi Stalmans Franckx

wegens de verstoring van het natuurlijk biologisch ritme.
WAT KUNNEN WIJ DOEN?


(2018-03-26) 

Veerle Libberecht

Moesten mensen terug leren luisteren naar hun lichaam, zouden veel problemen in de kern aangepakt worden, en zou het wel duidelijk zijn dat deze opgelegde regel onverantwoord is. Het is tegen de natuur in om plots alles een uur vroeger te moeten doen. Het is aangetoond dat mensen minder en minder slapen, terwijl slaap net een wondermiddel is om fysiek en mentaal gezond te blijven. Langer licht zorgt er enkel voor dat men langer opblijft, en meer op de i-pad en smartphone zit, dus meer electriciteit gebruikt. Dit gaat sowiezo ooit de geschiedenisboeken in als één van die dommigheden die alleen negatieve gevolgen op de gezondheid heeft. Hopelijk eindelijk afschaffen. Wat echt zou moeten verbazen is hoe weinig mensen nog naar hun lichaam mogen luisteren in de huidige maatschappij, met alle gevolgen vandien. Ik stel voor om een groep op Facebook te maken van mensen die het niet meer pikken en volgend jaar gewoon doorgaan op wintertijd. Ik heb me al lang genoeg moeten aanpassen!


(2018-03-26) 

Vera

Ik heb een hekel aan het zomeruur. Ik moet iedere dag om kwart voor zes opstaan. Dat betekent dan om kwart voor vijf met het zomeruur. Met ouder worden wordt het steeds slechter. Op het einde van de week heb ik meestal een verkoudheid of keelpijn wegens slaaptekort. ZO SNEL MOGELIJK AFSCHAFFEN !


(2018-03-26) 

Martin Hallut

Het is een echte marteling voor de mensen die heel vroeg moeten opstaan


(2018-03-26) 

maritza Ysebaert

Laat het maar altijd ZOMERUUR zijn !
In de zomer is het langer licht(tot 22u30):genieten op terras...
Niet meer overschakelen op winteruur eind oktober:men hoeft niet meer aan te passen en in de winter is het niet vroeg donker!

Onze reactie:
Dus uw enige statement en reden (en nog anderen met u) om een zomeruur te behouden, is het feit dat je op een terras kan zitten. Als we slechts uw groep zouden tellen als voorstanders van zomeruur, zouden we povertjes uitkomen, vrees ik. Terwijl zoveel mensen het uitroepen dat ze echt wel veel hinder hebben van een redelijk lange en plotse tijdsverschuiving, is een tegenargument: op een terras zitten. Lijkt ons weinig democratisch en eerder egoistisch, omdat je sowieso op een terras kan zitten, als het maar warm genoeg is. Stap je onmiddellijk op als het donker wordt wanneer je gezellig met vrienden op een terras zit, of blijf je nog wat zitten , ook al is het donker aan het worden? Kan toch ook zonder zomeruur.


(2018-03-25) 

Werner Wolfs

Ik haat het zomeruur! Ik ben er wekenlang niet goed van. Al jaren... En, niet dat het er iets toe doet, maar het zomeruur is een uitvinding van de nazis, en na de oorlog heeft niemand er aan gedacht om het terug te draaien naar het normale uur, integendeel, de europese gemeenschap deed er nog een schep bovenop, door op dat nazi zomeruur nog een extra zomeruur toe te voegen. In werkelijkheid zitten we dus 2 uur verkeerd...
Hoe dan ook, zo snel mogelijk afschaffen!!!


(2018-03-25) 

vangh

compromis : enkel zomeruur in de maanden mei, juni, juli en augustus. Omdat de dagen dan toch langer zijn heeft dit minder impact op bioritme?

Pagina 1 van 19