Uw mening toevoegen


(2018-09-22) 

Paul Bekaert

Uw toelichting is verre van compleet. Zie bijvoorbeeld op Wikipedia Van 1919 tot 1940 was er ook zomertijd


(2018-09-21) 

DirkG

Het is onbegrijpelijk dat men er zelfs maar aan denkt voor altijd op zomeruur over te schakelen. De redenen waarvoor zijn op deze site duidelijk toegelicht. Maar ja, om de kiezers te sussen, gaan de politiekers nu eens de burger consulteren. Terwijl dit net een onderwerp is waar men de burger niet moet voor raadplegen.


(2018-09-21) 

Machteld

Ik heb standaard meer moeite met opstaan tijdens de zomer. Mijn lichaam went heel slecht aan deze omschakeling.
Wanneer ik dan heel veel moeite heb gedaan om mezelf aan te passen, schakelen we weer terug naar winteruur, waar mijn ritme veel beter in past. Geen problemen met opstaan, vaak vroeger wakker dan de wekker EN geen problemen met op tijd op werk te komen!


(2018-09-19) 

Herman

Hier is een stukje uit een kranten artikel van de Nederlandse De Volkskrant van 27 okt 2017.

Wat is het voordeel ?

Wintertijd is de originele tijd. Het argument om de klok iedere zomer vooruit te zetten, is energiebesparing. Avonds is het langer licht, dus hoeven lampen minder vroeg aan. Maar gaat dat argument wel op ?

In 2008 bogen onderzoekers van het Amerikaanse National Bureau of Economic Research zich over energieverbruik in de staat Indiana. Daar voerden de meeste gemeenten pas in 2006 zomertijd in.

Tot energiebesparing bleek dat niet te leiden, integendeel lampen gingen inderdaad minder aan in zomertijd, maar dat woog niet op tegen het extra gebruik van airconditioning en in koelere maanden de verwarming.

De onderzoekers schatten dat het energieverbruik van huishoudens op jaarbasis 9 miljoen dollar meer kostte dan voor 2006.

Uit een rapport van de Europese Commissie uit 2014 bleek ook dat het op zijn zachtst gezegd twijfelachtig is of zomertijd iets oplevert.

Sommige studies die de onderzoekscommissie bekeek vonden een marginale besparing, andere helemaal geen. Conclusie voor energiebesparing hoeven we het niet te doen.

Wat zijn de nadelen ?

Het gehannes met de klok is slecht voor het slaapritme en de gezondheid, is een veelgehoord argument om wintertijd als de klok achteruit gaat af te schaffen.

Maar als we iets om die reden afschaffen, laat het dan de zomertijd zijn, zegt hoogleraar chronobiologie Domien Beersma Rijksuniversiteit Groningen.

Uit studies blijkt dat vrijwel iedereen eenvoudig omschakelt naar wintertijd, als we een uurtje extra slaap krijgen. Maar als in het voorjaar de klok vooruitgaat, kunnen mensen er wel last van hebben, vooral avondmensen, vertelt Beersma.

Hun biologische klok geeft hun avonds sowieso al vrij laat een seintje dat het bedtijd is. Onder invloed van licht wordt dat versterkt.

Als het langer licht is, kunnen avondmensen niet om tien uur naar bed. Dan vallen ze toch niet in slaap. Sommigen hebben volgens Beersma weken last van de verandering, een enkeling de hele zomer.

De zomertijd lijkt zelfs slachtoffers te maken. Zo is er in de lente tot zes dagen na het verzetten van de klok meer risico op auto-ongelukken, stelde een Amerikaanse econoom eerder dit jaar.

In de herfst vond hij dat effect niet. Uit een Zweedse studie bleek in 2008 dat meer hartinfarcten plaatsvonden in de week na de wisseling naar zomertijd.

Rondom de wintertijd werden juist minder hartinfarcten geregistreerd. Hoewel vervolgstudies in andere landen niet allemaal een even sterk verband aantoonden, wijzen de meesten wel op mogelijke gezondheidsrisico. Waarbij wel geldt dat wie bezwijkt onder het verzetten van de klok waarschijnlijk al in slechte conditie is.

Neurowetenschapper Raymond van Ee Radboud Universiteit, die onderzoekt hoe de biologische klok in de war raakt, kiest minder stellig voor winter dan wel zomertijd.

Hij kan zich voorstellen dat sommige ochtendmensen juist van slag raken van wintertijd. Als zij in ploegendienst werken bijvoorbeeld, en ze hebben avonddienst vlak nadat de klok is verzet. Dat is voor hen waarschijnlijk juist zwaarder dan voor avondmensen.

Al met al stelt ook hij: het gedraai aan de klok kan voor sommigen vervelend uitpakken. Bron De Volkskrant.

Misschien en hopelijk dat dit de voorstanders van het Zomeruur doet nadenken. En misschien moeten zij hun mening dringend herzien ? en openlijk durven toegeven dat de tegenstanders van het Zomeruur in deze dus gelijk hebben.


(2018-09-19) 

Herman

Lees dit maar eens goed :

De aarde draait om de zon. Wij suizen met een snelheid van 108000 km/h rond de zon en bij die snelheid duurt het iets meer dan 365 dagen om weer terug bij af te zijn. De afstand naar de zon is ca. 150 miljoen kilometer.

Kijk eens naar deze You Tube video https://www.youtube.com/watch?v=hGBw9_p5RYE

En hier legt Weerman Frank Deboosere uit
Hoe snel draait de aarde rond zijn as ?
https://www.frankdeboosere.be/vragen/vraag83.php

Hopen dat jullie die voor het zomer uur zijn het nu wel beter zullen begrijpen ? Andere mogen het ook bekijken en lezen dan weet je dat ook weer.


(2018-09-19) 

Herman

Als het bij ons in het Noordelijk halfrond Zomer is dat wil dat zeggen dat de Zon dichter bij de aarde staat. Dan is het in het Zuidelijk Halfrond Winter omdat de Zon juist verder van de aarde staat.
Dat is omdat de aarde rond draait en zo krijgen we meer licht in de zomer dan in de winter. En zijn die zo heel erg graag mee licht willen hebben in de zomer en in de winter ? Die hebben het besef niet hoe de aarde werkt.

En velen denken door zo te reageren dat ze nog denken ook dat zij gelijk hebben en al de rest en dan zijn wij te tegenstanders van het zomeruur dat wij dom zijn.

Klopt dus niks van alleen , wie nu jong is heeft haast géén last van de zomertijd , zoals ik daar ook geen last van had toen ik jong was in 1977 en we de zomertijd opgedrongen kregen.

Ik ben een zeer erg grote tegenstander van het zomeruur want het dient tot niks het brengt ook niks op maar alleen ellende. Afschaffen die handel liefst vandaag dan morgen. Europa rekt de boel ?


(2018-09-19) 

Herman

Tav ; Katelijne Vandepoele.

Uw schijnt niet te willen beseffen dat er seizoenen bestaan namelijk Zomer , Herfst , Winter en Lente. En dan de zon verder van de aard staat in de winter dan in de zomer. En het dus veel vroeger donker is in de winter. En dat het later licht word.

In de zomer is het voeger dag en in de avond is het langer licht ook zonder zomertijd. Maar heel erg veel mensen weten niet dat de zomertijd slecht is voor je gezondheid.

Ze onderschatten dat zeer zwaar om dat ze niet weten wat het echt is. Velen van jullie die voorstander zijn van de zomertijd zijn geboren na 1977 en weten en kennen de zomer niet die we daarvoor hadden.

En het zijn juist die mensen die schrik hebben dat we dat zo graag willen zien verdwijnen. Jullie angst is onterecht. Zomertijd is onnatuurlijk en niet nodig weg ermee.

PS Stel misschien eens de vraag aan de weerman of vrouw en vraag aan hen uitleg hoe de zon en de aarde werken en draaien.

Dan kom je het misschien wel te weten dat het in de zomer langer licht is zonder zomertijd en in de winter sneller donker. Ik snap het wel , alleen velen niet das vreemd ?


(2018-09-18) 

Vandekerckhove Dirk

Volgens mij is het gedeelte die meest klaarheid brengt mooier verdeeld met het zomeruur of wat dacht men van er tussenin? :-). Maar dan is misschien niemand content. Als het maar een stabiele tijdsysteem is


(2018-09-18) 

Katelijne Vandepoele

Ik moet s morgens vroeg de weg op. Heb veel liever dat het vroeg licht is.


(2018-09-17) 

rita

dit is een ongezonde regeling.
te grote afwijking van het zonne-uur


(2018-09-15) 

Herman

Zomertijd

Wat zijn de nadelen ?

Het gehannes met de klok is slecht voor het slaapritme en de gezondheid, is een veelgehoord argument om wintertijd als de klok achteruit gaat af te schaffen.

Maar als we iets om die reden afschaffen, laat het dan de zomertijd zijn, zegt hoogleraar chrono biologie Domien Beersma Rijksuniversiteit Groningen.

Bron komt van De Volkskrant plak deze onderstaande url link in google en dan zou het moeten lukken want op deze side worden sommige tekens niet toe gestaan.

https www volkskrant nl nieuws-achtergrond wat-zegt-de-wetenschap eigenlijk over winter en zomertijd bc795923
Ps Ik heb een test gedaan ivm die bovenstaande link en dat werkt wel degelijk.

Groet Herman


(2018-09-13) 

Henquet

Bonjour. Y a t il des francophones sur ce site? Ik ben tweetalig maar kan beter schrijven in het frans...comment peut on se joindre pour donner du poids à votre cause?Y a t il des personnes influentes dans le groupe? Avast bedankt


(2018-09-12) 

Herman

Ik snap niet dat er dit jaar géén einde aan het zomeruur komt en dat we nog eens een jaar moeten wachten , daar heb ik zo het gevoel bij dat er ook dan niks van in huis zal komen ?

En dat men de boel weeral op de lange baan gaat schuiven en let op het zijn EU Verkiezingen in 2019. Ze moeten NU meteen het Zomeruur voor eens en voor altijd afschaffen volgende maand in oktober 2018 , als we weer alle klokken moeten veranderen en weer moeten wennen.

En dan is nog niet gedaan. Ken je het spreekwoord Voorstel is afstel wel dat vermoed ik ook ?

Mensen pak pen en papier of klopt op uw toetsenbord en schrijf en schrijf zet druk op zij die er iets kunnen aandoen.

Wij als mensen hebben meer macht dan ze en allemaal wel denken.

Velen denken dat het winteruur bestaat zelfs de media ik snap niet waar men die onzin uit haalt. Er bestaat een zomeruur ja want dan gaat de klok 1 uur vooruit en dan weer 1 uur achteruit. Maar als mensen dit al niet kunnen begrijpen dan kan je toch niet echt slim zijn ? Ik ben tegen een zomeruur en wil het hele jaar door één en de zelfde tijd.

Dames en Heren het is tijd voor actie ? laat je ongenoegen horen en eis dat er nu een einde aan komt het is lang genoeg geweest sinds 1977.


(2018-08-29) 

Vereniging stabiel uur

Mijn excuses voor deze zeer kwalijke vorm van argumentatie. Zie hieronder. Namelijk de methode van het cherry picking. wij kiezen enkel het wetenschappelijk bewijs tegen het zomeruur uit en dragen deze verder uit alsof er geen andere studies bestaan die het tegendeel bewijzen. Verder verontschuldig ik mij ook voor andere argumentaties zoals langere zomeravonden af te doen als onzin en ongeldig. Als dit voor de ene een voordelig effect biedt voor diens gemoed, dan is dit minstens evenveel waard als onze nadelen die wij ondervinden van de uurwisseling, aangezien deze in beide gevallen subjectief zijn.
Verder ook onze excuses voor de uiterst zwakke argumentatie waarbij wij de zomeruurvoorstanders beschuldigen van schelden en dit gelijkstellen aan de rest van hun argumentatie.

Onze reactie:
De tekst hiernaast werd niet door onze vereniging geschreven. We verwijderen deze niet, omdat iedereen hier over het zomeruur/winteruur zijn zeg mag doen; Spijtig dat dit niet onder de eigen naam kan gebeuren.


(2018-08-12) 

dees diamant

Kleine kinderen trekken zich niets aan van de uursverandering... de rest van de omgeving moet jammer genoeg wel omgaan met de nieuwe tijd.
Geeft onnodige fysieke ongemakken (verstoring bioritme, futloos gevoel).


(2018-08-11) 

Liliane

te veel aanpassingsverschijnselen.


(2018-08-11) 

Dirk

De lange zomeravonden. Ik ben 100 % voor het zomeruur.


(2018-08-02) 

Vereniging stabiel uur

Wij excuseren ons hier voor het gemiddeld taalgebruik van de voorstanders van een zomeruur. Zoals in één van de reactie is omschreven: het wordt meer schelden, en grof taalgebruik, hetwelke de geloofwaardigheid van hun mening niet ten goede komt. Dat is spijtig. Wij nodigen hen bij deze uit om een degelijk onderbouwde visie weer te geven waarom ze het zomeruur en de wisseling absoluut wensen te behouden. De reden : lange zomeravonden volstaat niet. De voorstanders van een stabiel uur leveren karrevrachten wetenschappelijk onderbouwde studies aan van gerenomeerde universiteiten en onderzoekscentra om hun subjectieve gevoelte staven. Als de voorstanders van een zomeruur dit niet voldoende vinden, dan zou hoofdpijn ook niet meer bestaan.


(2018-08-01) 

SERCU ROBERT

Wie kan er nu een vragenlijst invullen in het Duits. We zijn toch allen geen universitairen.
Belachtelijk

Onze reactie:
Normaal kan je op deze site ook het Nederlands aanklikken. Op die manier heb ik de enquête ingevuld.


(2018-08-01) 

SERCU ROBERT

Bij hoge temperaturen ( hittegolf) moet iedereen een uur vroeger het bed in met hogere temperatuur. Ondraaglijk en slecht voor de nachtrust, vooral kinderen zijn het slachtoffer en de werkende mens.


(2018-07-30) 

verhulst francois

heb altijd last van mijn bioritme het blijft in de zomer lang genoeg klaar.afschaffen maar.


(2018-07-24) 

Guy DE Winter

problemen met aanpassing


(2018-07-23) 

ILSE

Daglicht in de morgen is belangrijk voor de aanmaak van serotonine - dat het feel-good hormoon is. De wetenschappelijke benamingen laat ik aan een deskundige over. Een zomeruur in oktober,een herfstmaand, vind ik negatief.


(2018-07-22) 

Natalie

Veel te lang klaar in de zomer. Er zijn meer mensen die vroeg moeten beginnen werken, dan mensen die laat moeten werken en dan zou het aangenaam zijn als het dan al licht is buiten. Nu is die periode te kort. Bij warme temperaturen zou men een uur langer kunnen genieten van de ochtendkoelte.


(2018-07-18) 

Floor

Burgers in de hele EU kunnen tot medio augustus 2018 een Europees formulier invullen. Geef hierop aan dat u tegen de zomertijd bent. Licht dit vooral toe waarom. Hoe meer iedereen hier gebruik van maakt des te beter. Ik heb het zelf ook ingevuld.
Weg met de zomertijd.


(2018-07-17) 

Georges Noels

Ik heb enkele dagen last van deze wijzigingen van uur. Dit is voor mij een empirische vaststelling. Zo simpel is dat. Daarna past mijn lichaam zich aan. Het echte nut van dit zomer/winteruur ontsnapt mij... Energie besparingen zei men ooit.
Ik ben het met Bart eens dat de tijdsindeling zoals wij die kennen een soort afspraak is. Maar waarom moet dan tweemaal per jaar van die afspraak afgeweken worden? Ik ben het met Bart evenwel niet eens als hij, naar mijn oordeel, op een niet al te wetenschappelijke manier van leer trekt tegen de tegenstanders van die jaarlijkse omschakelingen van zomer-en winteruur. Ik voel dat aan als schelden, zonder argumenten. Jammer...

Onze reactie:
Wij ondervinden dit taalgebruik ook bij voorstanders van een zomeruur. Een spijtige zaak. Iedereen heeft een eigen mening, of die nu juist is of niet. Wat we wel mogen verwachten zijn onderbouwde argumenten om het zomeruur te verdedigen. Het taalgebruik in het algemeen van de voorstanders van het zomeruur, maakt hen niet populair , bovendien verliezen ze hierdoor hun geloofwaardigheid.


(2018-07-15) 

Willems Katrien

Ik heb lang en veel last van de aanpassing.
Ik begrijp dat er meer ongelukken ontstaan, een mens is niet uitgeslapen.
Vroeger enkele dagen tot 1 week last, nu een maand of langer.
Ik begrijp niet waarom men moet ingrijpen op deze manier, het is niet goed voor mens en dier.
Bioritme wordt verstoord.
Asjeblief, doe terug gewoon en laat ons lijf met rust!


(2018-07-13) 

Marc Gaijet

routines worden verstoord! Slecht slapen door verstoring dag-nachtritme. Te lange aanpassingstijd aan nieuw ritme.


(2018-07-13) 

Vivianne De Poorter

teveel aanpassingsproblemen - slaapstoornissen,
een ganse week oververmoeid, verstoring eetpatroon enz...


(2018-07-13) 

bart

Mensen met slaapproblemen kunnen altijd naar de dokter gaan. Deze die écht denken dat het zomeruur, een tweemalige omschakeling van 1 uurtje), hiervoor verantwoordelijk is, zijn even vatbaar voor homeopathische kwakzalverij of andere nonsens.
Tijd is PER DEFINITIE een artificieel gegeven, een tussenkomst van de mens om vat te krijgen op de natuur en om orde te creeren, Dus kom niet af met jullie belachelijk yin-yang new age gezever van balans en geest en lichaam en wie weet nog welke nonsensicale infantiele argumentaties voor mensen die niet overweg kunnen met wetenschap. Terug naar de natuur? Kruip dan gerust terug naar een grot en laat je daar leiden door het ritme van de regen en de zon. Geen medicatie, geen mobiliteit, geen verwarming, geen communicatie, geen amusement, geen verse groenten, fruit of vlees, en ik kan gerust zo blijven doorgaan.
De hypocrisie van jullie beweging kent geen grenzen, maar van mensen die degelijke wetenschap niet begrijpen en enkel de studies in hun voordeel lezen, kan ik moeilijk anders verwachten. And in the end, is een anti-groep stees gemotiveerder dan een groep die vóór iets is.


(2018-07-12) 

Van Nerom Robrecht

steeds slaapproblemen en ik zie het nut er niet van in


(2018-07-10) 

nicky

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/2018-summertime-arrangements?surveylanguage=NL


(2018-07-09) 

Simone

verstoring van bioritme - ook dat van dieren en planten


(2018-07-08) 

Claudine Bossue

aanpassing is moeilijk. Te lang licht in de zomer.


(2018-07-08) 

Rappelet Henny

Met het ouder worden duurt de aanpassing steeds langer .


(2018-07-08) 

Rappelet Henny

Met het ouder worden duurt de aanpassing steeds langer .


(2018-07-08) 

frieda custers

vervelende aanpassing naar zomeruur voor niets nodig


(2018-07-08) 

Yvan

Als ik het een beetje gewoon wordt moet men weer terugschakelen, voor niets goed.


(2018-07-07) 

jacqueline meuleman

veel te lang licht, verstoort de nachtrust


(2018-07-07) 

Astrid

Aub het hele jaar door zomertijd!


(2018-07-06) 

Tina Caus

Veel te lang licht, tot na 22u, verstoort de nachtrust.


(2018-07-06) 

de greif freddy

wij vinden het uur veranderen nutteloos voor mens en dier.het normale uur houden vinden wij best. veel geluk


(2018-07-06) 

André Sencie

In de periode van het zomeruur wordt het s avonds te laat donker waardoor kinderen niet op tijd willen gaan slapen. Tijdens de overschakeling van zomer- naar winteruur worden s morgens er opmerkelijk meer vogels doodgereden door auto s.


(2018-07-06) 

Ilse thomas

ik ben verplicht om week verlof te nemen in die periode omdat ik er zo ongelooflijk last van heb, zie er ook echt het nut niet van in.


(2018-07-06) 

Vansteenkiste anne marie

gans de week in de war


(2018-07-06) 

Craut René

het veranderen van het uur heeft geen nut dus schaf het zomeruur af


(2018-07-06) 

Audrey Brits

Ik vind het verwarrend en vergeet het in begin steeds waardoor ik afspraken mis. Het kost me ook telkens veel moeite om lichamelijk te wennen aan de aanpassing.


(2018-07-06) 

Jos Cools

Graag winteruur afschaffen : we houden veel meer zonne-uren over wat goed is voor vitamine D


(2018-07-06) 

anné johnny

in de winter zou het zeer laat licht worden, als men het zomeruur zou behouden.


(2018-07-06) 

Himpe arlette

last met kleine kinderen

Pagina 1 van 19